lördag 14 augusti 2010

Ren och skär korruption

Svenska Dagbladets ledarsida tar idag upp det så kallade "fackligt-politiska samarbetet", som är en omskriving av det fenomen som innebär att socialdemokrater i regeringsställning förväntas leverera av LO önskade politiska åtgärder i utbyte mot stora penningsummor och en kader av anställd peronal till valarbete.

I grunden är fackföreningar något som är bra. Problemet är att socialdemokraterna, på den tiden man var ett statsbärande parti och trodde sig vara försäkrad om evigt maktinnehav, näst intill gjorde fackföreningarna till en del av statsapparaten. Fackföreningarna fick ibland uppgifter gränsande till myndighetsutövning och när det gäller medbestämmande så är det fackföreningen och inte den enskilde som är den egentlige parten.

Allt detta sammantaget gör att medlemskap i en fackförening näst intill är en nödvändighet. Detta faktum har socialdemokraterna i symbios med LO i "långerliga tider" missbrukat för att vinna egna fördelar. Länge höll man fast vid kollektivanslutningen till det socialdemokratiska partiet där det krävdes en aktiv handling för att lämna det socialdemokratiska partiet. I princip innebar det att den som utan egen medverkan blivit medlem av socialdemokraterna tvingades att överge den grundlagsfästa valhemlighten för att lämna partiet.

I valet 2006 var det ungefär hälften av LO-medlemmarna som rösade med socialdemokraterna. Följden var alltså att den andra hälften av LO-medlemmarna ekonomiskt tvingades att stödja ett parti de inte röstade på.

Det stöd som LO på detta sätt ger till socialdemokraterna är inget annat än ren och skär korruption och ovärdigt en demokrati som vår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar