söndag 27 september 2009

Grattis Tyskland

Det tyska valet verkar att ha resulterat i en mycket stabil majoritet för en allmänborgerlig regering.

I procent har de borgerliga partierna CDU/CSU och FDP ett övertag på cirka 3 procent över SPD, Die Linke och Die Grüne. Mandatfördelningen verkar ge de borgerliga en övervikt på så mycket som omkring 40 mandat.

Ser man på förskjutningen mellan blocken så har de borgerliga gått fram med knappa 3.5 procent medan vänsterblocket gått tillbaka med knappa 5.5 procent. Förskjutningen till de borgerligas favör är alltså mycket tydlig.

Tyskland är att gratulera till att nu få en genuint allmänborgerlig regering där det precis som i vårt land nu blir en koalition, en Allians, mellan de borgerliga partierna som kommer att styra. Väljarna har visat att man har förtroende för en borgerlig politik och det särskilt i tider av oro och ekonomisk kris.

Precis som svenska socialdemokrater avser att göra, har de tyska socialdemokraterna gått till val på en politik som är inriktad mot gårdagens lösningar. Tyska väljare har uppenbarligen inte uppskattat detta vilket resulterat i att socialdemokraterna gjort ett verkligt katastrofval.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar