onsdag 7 oktober 2009

Den reaktionära rödgröna skattehöjaralliansen

Så har då den rödgröna alliansen presenterat sina alternativ till regeringens budget. Föga förvånande är man på inget sätt överens men en gemensam nämnare är ändå skattehöjningar, där Vänsterpartiet uppenbarligen inriktat sig på att vanliga inkomsttagare skall brandskattas.

Både vänsterparti och socialdemokrater vill återinföra förmögenhetsskatten. Denna konfiskativa skatt är både djupt orättfärdig och skadlig.

Förmögenhetsskatten är orättfärdig och konfiskativ eftersom den tar av redan beskattade medel. Den kommer dessutom aldrig att vara heltäckande då det alltid kommer att finnas tillgångar som den inte kommer åt. Den straffar dessutom dem som är sparsamma och lyckas bygga upp ett kapital medan mera slösaktiga inte drabbas.

Förmögenhetsskatten är dessutom skadlig då den kommer att föra kapital ut ur landet. Historiskt har förmögenhetsskatten med stor sannolikhet drivet ett stort antal arbetstillfällen ut ur landet.

Endast miljöpartiet motsätter sig återinförande av förmögenhetsskatt, men hur man skall kunna stå fast vid detta när alla djup motstridiga viljor skall enas är en gåta.

Oppositionens politik är gammaldags och reaktionär då den avser återställa ett tidigare system med höga skatter och bidragsberoende. Här finns ingenting av förnyelse eller framtidstro. Oppositionen står alltså tommare för framtiden än någonsin tidigare.

Oenigheten lyser dessutom igenom hela tiden. Kommunistledare Ohly, som dyrt och heligt ställde upp på budgettak och självständig riksbank, bara för att få vara med i den rödgröna rörans allians verkar nu backa på detta. Med mindre än ett år kvar till valet väljer kommunistledare Ohly här konfrontation med sina tilltänkat partners istället för ökat samförstånd. Ofattbart.

Trots den djupa oenigheten får man dock förmoda att den rödgröna rörans allians kommer att kohandla fram ett gemensamt förslag om ekonomisk politik. Det enda som nu kan sägas om detta är att det sannolikt kommer att bli oerhört dyrt. Att köpa kommunistledare Ohlys lojalitet och bl.a. förhindra dennes extrema brandskattepolitik kommer givetvis att kosta. Det hela kommer att bli en förfärlig rödgrön sörja.

1 kommentar:

  1. Du kan lägga till att Ohly har uttalat sig om förmögenhetsskatt för ett tag sedan på frågan "vart bör gränsen gå" och gränsen låg väldigt lågt. Jag kommer inte ihåg vart gränsen gick, men jag kommer ihåg att den var rätt nära vad min lön som exad lärare är (23.000 i bästa fall). Så förmögenhetsskatt skulle i Ohlys Sverige drabba en majoritet.. Så låt oss hoppas Ohly & Co ej styr landet efter nästa val

    SvaraRadera