måndag 21 september 2009

Forum för levande historia, Pol Pot och Åsa Linderborg

Särskilt från vänsterhåll hörs mycket kritik mot Forum för levande historia (FFLH) och dess informativa utställning om Pol Pot, en av nutidshistoriens allra värsta figurer. Man förundras över alla sätt som vänsterpersoner på olika försåtliga sätt försöker förringa de brott som begåtts av socialistiska och kommunistiska regimer.

Ett argument är att Forum för levande historia (FFLH) skulle vara en statlig propagandamyndighet. Med samma logik skulle också Brottsförebyggande rådet (BRÅ), en myndighet under justitiedepartementet, vara ett propagndainstitut. Båda dessa statliga verksamheter håller nämligen på med upplysning om brott och brottslighet. Den förstnämnda verksamheten upplyser om brott mot mänskligheten medan den sistnämnda håller på med mera vardagsnära brott.

När det gäller brott kan inte samhället vara neutralt och passivt. Upplysning om vad som är rätt och fel givet lagar och internationella avtal är snarast att se som en statlig skyldighet.

I centrum för den senaste stormen mot Forum för levande historia (FFLH) står Aftonbladets kulturredaktör, Åsa Linderborg. Redaktör Linderborg har länge varit på krigsstigen mot Forum för levande historia (FFLH). I den illröda publikationen Flamman säger hon följande den 6/9 2007:

"Det handlar om att slå mot hela arbetarrörelsen, mot folkhemmet och solidaritet".

Granskar man denna kulturredaktör finner man att det är en person med tvivelaktig demokratiskt bakgrund. Åsa Linderborg blev medlem i Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) 1980 och blev ombudsman i Kommunistisk Ungdom (KU) 1987. Detta var en tid när VPK fortfarande skickade hyllningstelegram till diverse obskyra kommunistiska öststatsdiktaturer.

Att Linderborg har en mycket snedvriden syn kring demokrati framgår av vad hon skriver om diktaturstaten Kuba i "Mig äger ingen " (s. 93):

"Den kommunism pappa pratade om hade vissa likheter med hans föreställningar om Kuba. Han tänkte sig att människan under kommunismen lyckats ordna så att vintern var en årstid som inte längre fanns. Kommunism innebär kubansk sol och värme, inte snö, kyla och drivis."

Linderborg drar sig heller inte för att "vika ut sig" i den svenska vänsterns allra mest demokratiföraktande organsiationers publikationer. I Proletären, organ för det djupt antidemokratiska och våldsförhärligande Kommunistiska Partiet står det att läsa om Möte med Åsa Lindeborg den 4/9 2007.

Det är alltså högst förståligt att kulturredaktör Linderborg känner sig djupt träffad av den förtjänstfulla upplysning som Forum för levande historia (FFLH) bedriver. De facto måste Linderborg betecknas som en person som saknar all form av demokratisk trovärdighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar