söndag 1 november 2009

Jobb-bluffkongressen




Jobb-bluffarna: Peter Eriksson, Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Lars Ohly

Under benämningen "Jobbkongressen" har socialdemokraterna hållit kongress. Trots denna storstilade benämning verkar det hela ha utmynnat i ett stort antiklimax. Studerar man vad som hänt på kongressen så har man, likt katten som unviker den heta gröten, undvikit att göra något åt de grundläggande faktorerna för att skapa förutsättningar för långsiktiga jobb. Mycket av det man beslutat har också gått i rakt motsatt riktning. Slutsatsen är att det hela mest är att betrakta som en stor bluff.

En närmare analys av kongressens ställningstaganden kring jobben är avslöjande. Låt oss titta lite närmare på några av huvudpunkterna som föreslås:

Utbildning
Det är ingen som ifrågasätter att utbildning och kunskap är oerhört viktigt. Hade socialdemokraterna insett detta tidigare, och inte låtit flumskolan skena iväg, hade vi haft bra mycket bättre långsiktiga förutsättningar att bygga. Här är grundutbildningen och kvaliteten i denna det absolut viktigaste, från grundskola via gymnasium och till högskola. Dock finns det inget, såvitt jag kan se, från kongressen som pekar på någon vilja att återupprätta riktiga yrkesutbildningar inom ramen för gymnasiet och inte heller eftergymnasiala yrkesutbildningar,

Sedan är det väl så att det socialdemokraterna främst avser är arbetsmarknadsrelaterade utbildningar. Om dessa måste först konsteras att de i sig inte ger ett enda nytt jobb. Träffsäkerheten i denna typ av utbildningar är också mycket osäker då den egentligen inte är relaterad till behovet. Skall det vara någon nytta med en arbetsmarknadsutbildning måste den direkt följas av ett jobb som relaterar till utbildningen, risken är annars att utbildningen är näst intill bortkastad och att enda effekten är att man kan manipulera med arbetslöshetssiffrorna.

Dessvärre, för socialdemokraterna, ger heller inte forskningen något stöd för att den typ av utbildning som socialdemokraterna förespråkar har någon egentlig effekt. Det hela kan mest ses som en "favorit i repris" med avseende på 90-talets kunskapslyft. Resultatet av detta kunskapslyft är högst osäkert.

Investeringar i infrastuktur och bostäder
Här är socialdemokraterna lite sent ute och har uppenbarligen inte uppmärksammat att Alliansen redan i årets budgetproposition tagit stora steg i denna riktning.

I denna fråga är det också värt att komma ihåg att såväl vänsterparti som miljöparti är motståndare till de stora förbifartsprojekt som planeras kring Stockholm.

Det finns också anledning att fundera över hur återinförd fastighetsskatt kommer att påverka byggandet.

Hur som helst är investeringar något som har med långsiktighet att göra och något som måste göras oavsett om det är låg- eller högkonjunktur. Någon större effekt i ett kort perspektiv har knappast detta då det finns en planeringshorisont på något/några år innan satsningarna får verklig effekt på jobben.

Bättre villkor för småföretagen
"Sent skall syndaren vakna" är ett bra sätt att sammanfatta denna punkt på. Efter att i decennier ha fört en rent småföretagarfientlig politik har man, i alla fall enligt tungans bekännelse, kommit till insikten om att småföretag och entreprenörsanda faktiskt är viktig.

Tittar man sedan konkret på vad socialdemokraterna föreslår är resultatet nedslående.

Förslag som återinförd konfiskativ förmögenhetsskatt och högre marginalskatter är sådant som direkt motvekar tillförandet av riskkapital till småföretagen.

Vidare talar socialdemokraterna vitt och brett om att tjänstesektorn är en viktig tillväxtsektor. Ser man på det som sagts i partiets budgetmotion finner man på sikt vill slopa både avdrag för hushållsnära tjänster (RUT) och renoveringar (ROT). Socialdemokraterna har här inte insett att en tjänstesektor där de privata hushållen är kunderna inte går att bygga med nuvarande skattesystem som alltid kommer att göra tjänsterna för dyra. Beräkningar visar istället på att ett slopande av nämnda avdrag kommer att leda till 17000 färre jobb.

Här kan också påpekas att tilltänkte koalitionspartnern, vänsterpartiet, vill höja bolagsskatten från 26.3 procent till 28 procent. Tala om åtgärd som förbättrar företagsklimatet...

Det är nog på denna punkt om småföretagende och entreprenörskap som den socialdemokratiska jobb-bluffen framstår som allra klarast.

Forskning och utveckling
Forskning och utveckling är även det en form av investeringar och något som görs på lång sikt för att bära frukt i framtiden. För att forskning och frihet skall ha avsedd effekt måste den också verka inom stora frihetsgrader. För mycket politiska pekpinnar blir ofta rent kontraproduktiva.

Enligt Svd säger forskaren Anders Forslund, biträdande chef för Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, följande:

"Jag kan tänka mig väldigt många skäl att satsa på forskning och utveckling. Men de har inte i första hand att göra med sysselsättning överhuvudtaget."

Även här framstår alltså den socialdemokratiska bluffen i all sin tydlighet.

Sammanfattningsvis kan alltså konstateras att socialdemokraterna egentligen inte har något alls att komma med. I grunden vill man återinföra sin reaktionära politik för administration och förvaltning av arbetslöshet. Ersättningsnivåer är viktigare än att skapa jobb och som "spiken i kistan" vill man frångå jobbskatteavdraget för att göra skillnaden mellan att arbeta och inte arbeta än mindre, trots att en omfattande internationell forskning pekar på att detta är helt fel väg.

2 kommentarer:

  1. din fråga "Kan Vänsterpartiet anses som ett fullt demokratiskt parti" Hm.... Man kan lika bra fråga Vilka partier var det som sålde sin själ för att få springa i maktens korridorer...

    SvaraRadera
  2. En fråga här. Märkte du betoningsskillnaden i Socialdemokraternas uttalande om arbetspolitiken ? Att Industri var nr 1 prioritet att satsa på ? och på arbetsmarknaden samt detta med trainee visar vart de står. Det är storföretag och industrier folk skall arbeta, och akademiker skall jobba för staten. Intressant statsbygge måste jag säga.

    SvaraRadera